Najnowsze artykuły

Kolorowe sajgonki w wersji wegetariańskiej

Kolorowe sajgonki w wersji wegetariańskiej Chociaż tradycyjnie sajgonki kojarzą się z mięsnym farszem, coraz popularniejsze stają się sajgonki w wersji...

Czytaj Więcej

Co warto mieć w lodówce?

To, co znajduje się w naszej lodówce mówi nie tylko o tym, jak się odżywiamy, ale również jak się ma nasze zdrowie. Czy układając w lodówce kolejne produkty zastanawiamy się nad tym, jak powinno się je umieścić? Czy kiedykolwiek myśleliście nad tym, co powinno zniknąć z lodówki jak najszybciej, a co z kolei powinno się w niej znaleźć?

gazetki promocyjne

Co warto mieć w swojej lodówce?

Wybór produktów spożywczych to w dużej mierze kwestia możliwości finansowych, jakie mamy, naszych upodobań kulinarnych, a także kondycji zdrowotnej. Są osoby, które w lodówce mają tylko zdrowe produkty. Znaleźć można i takich, którzy w lodówce mają całkiem pokaźne zapasy. Znaczna większość z nas przechowuje w lodówce produkty, które mają różny stopień przydatności. Często w ogóle nie zdajemy sobie sprawy z tego, że są takie warzywa i owoce, które w niskiej temperaturze nie powinny przebywać. Wstyd przyznać, że w naszych lodówkach bardzo często są produkty, które – aby się nie zepsuły – należy spożyć naprawdę bardzo szybko. Często o tym zapominamy, co skutkuje brzydkim zapachem unoszącym się w lodówce. Jednocześnie wskazać można pewne produkty spożywcze, które warto mieć w lodówce niezależnie od tego, jaki jest nasz gust kulinarny. Poniżej prezentujemy najważniejsze z nich. Dostać natomiast wiele z nich można w Biedronce w Chełmnie, ale nie tylko. Zobacz co warto upolować zdrowego i wartościowego dla naszego organizmu.

  • Jajka - bez względu na to, czy je lubimy, czy też uważamy ich zapach za odrażający, warto mieć kilka jajek w lodówce. Są bowiem takie dania, których bez jajek przygotować się po prostu nie da. Większość lodówek wyposażona jest w oddzielne miejsce, w którym możemy przechowywać jajka. Wyjmując jajka z lodówki i chowając je, należy uważać, aby nie zgnieść skorupki. Takie „otwarte” jajka bardzo szybko się bowiem popsują.
  • Nabiał - zalicza się do niego twaróg, ser żółty, mleko, śmietanę oraz jogurt naturalny. Z produktów tych można przyrządzić nie tylko smaczne, ale również zdrowe i naprawdę pełnowartościowe śniadanie i podwieczorek. Można dodawać je również do deserów, ciast, a także zup. Z mleka i jajek przyrządzić można chociażby smaczne naleśniki. Śmietana z kolei to świetny dodatek zarówno do zupy, jak i do sosu.
  • Warzywa - w lodówce można z powodzeniem przechowywać te warzywa, które mają zielony kolor. Zalicza się do nich szpinak, brukselkę, zieloną paprykę, brokuły. W lodówce można bez przeszkód umieścić także włoszczyznę. Trzeba jednak pamiętać, że nawet te warzywa nie powinny być zbyt długo przechowywane w chłodzie.

Serek zakopiański z Biedronki wycofany. Wykryto w nim groźną dla organizmu bakterię. Lepiej sprawdź, czy nie masz tego produktu w swojej lodówce.