Kolorowe sajgonki w wersji wegetariańskiej Chociaż tradycyjnie sajgonki kojarzą się z mięsnym farszem, coraz popularniejsze stają się sajgonki w wersji...
Czytaj WięcejEko produkty - tylko z certyfikatem
Życie i jego jakość uzależnione sa od wielu czynników, między innymi od tego co będziemy jedli, jakich produktów używamy w domu, jakie będziemy wybierać ubrania. Od pewnego czasu pojawia się na rynku sporo produktów, które maja nazwy, Eko, Bio czy Organic. Jednak pojawia się wśród klientów pytanie, które z tych produktów faktycznie będzie warto kupować.
Kiedy produkt jest ekologiczny?
Standardy dla tych produktów jakie oznacza się tymi nazwami sa góry narzucone dla wszystkich krajów Unii europejskiej. Zgodnie z nimi, aby taki produkt był uznany za ekologiczny musi powstać w 95% ze składników naturalnych. W trakcie produkcji nie można wykorzystywać chemicznych dodatków, środków ochrony roślin. Ekologiczne plantacje muszą nawozić się jedynie środkami naturalnymi. Do uprawy oraz hodowli nie będzie można stosować sztucznych środków, które wpływają na wzrost roślin i zwierząt. Nie może być stosowana inżynieria genetyczna. Produkty, które tak powstają nie mogą mieć dodatku w postaci barwników, konserwantów.
Jak rozpoznać dobre produkty Bio, Organic, Eko?
Jedynie certyfikat będzie dawał gwarancję, że produkt wszystkie wymagania faktycznie spełnia. W sklepach jest wiele produktów, które maja takie napisy, ale jedynie część z nich ma dobrą jakość. Czasami te napisy są jedynie sposobem marketingowym. Dlatego trzeba będzie sprawdzić czy produkt taki certyfikat ma, czy spełnił wszystkie wymogi, by faktycznie go uzyskać. Jest to graficzny symbol listka składającego się z 12 gwiazdek na tle, który będzie znaczył, że ten produkt faktycznie posiada stosowne certyfikaty. Cały proces przyznawania znaku jest rygorystyczny i dlatego cena takiego produktu będzie wyższa. Cała procedura jego uzyskania będzie zajmowała nawet 2 lat.
Certyfikat będzie faktycznie przyznawany dopiero jeśli udowodnić się, że na każdym etapie produkcji spełnione są wszystkie wymagania. Taka procedura jest więc trudna do przeprowadzenia. Jeśli ktoś sprzedaje produkty Bio czy Organic, ale nie ma certyfikat to Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przysługuje prawo do tego, by kwestionować obecność takich produktów na rynku. Z tego względu właśnie trzeba pamiętać, że uzyskanie znaku zajmuje sporo czasu, a dodatkowo trzeba równie liczyć się z tym, że cała procedura będzie podnosić koszty produkcji, wydłuży często samą produkcję i tym samym te podniesione koszty faktycznie powinny być tutaj zrozumiałe. Warto faktycznie o tym pamiętać i jeśli chcemy jakieś produkty eko wybierać to najlepiej zaczynać od żywności. Sprawdź również ofertę Bio i Eko w Biedronce.




