Najnowsze artykuły

Kolorowe sajgonki w wersji wegetariańskiej

Kolorowe sajgonki w wersji wegetariańskiej Chociaż tradycyjnie sajgonki kojarzą się z mięsnym farszem, coraz popularniejsze stają się sajgonki w wersji...

Czytaj Więcej

Produkty, których nie można długo przechowywać

Wiele osób stara się gromadzić wiele różnych pokarmów na zapas. Pytanie czy takie działanie ma sens, czy faktycznie powinno się tak robić, czy zapasy są dobrym pomysłem? Czasami tak, ale są produkty, których nie powinno się przechowywać. I o tych produktach chcemy powiedzieć.

Sosy

Gromadzenie sosów nie będzie miało sensu. Zawsze gdy będziemy otwierać opakowanie automatycznie skraca się czas przydatności do spożycia i z każdym dniem będzie gorzej, zarazki mogą się tam mnożyć. Niestety sosy często są przechowywane wyłącznie przez kilka dni. Maksymalnie taki sos kupny przechowuje się do miesiąca.

Sprawdź okazje na produkty w Biedronka gazetka.

Drożdże

Drożdże to tak naprawdę żywe organizmy – jednokomórkowe grzyby. One także się starzeją i umierają. Drożdże świeże można przechowywać do kilku dni ostatecznie po tych kilku dniach nie nadają się do użytku.

Orzechy

W składzie orzechów znajduje się dużo naturalnych olejów i dlatego ich smak może się robić zjełczały. Z tego względu orzechy szybko swoją jakość trafią. Dodatkowo może na nich pojawić się pleśń, która co gorsze jest bezbarwna, bezwonna i bezsmakowa, dlatego praktycznie jest z tego względu niezauważalna. Jeśli regularnie spożywa się orzechy z tą pleśnią można narazić się na raka. Trzeba więc mieć zapisane, kiedy orzechy zostały otwarte, by wiadomo było jak długo będzie można jeszcze z nich korzystać.

Oleje

Olej to kolejny produkt, który jest delikatny. Jeśli chcemy zachować świeżość nie może mieć kontaktu z tlenem, nie powinien być przechowywany w cieple, olej nie powinien być także narażony na działanie wahania temperatury i działanie światła. Przechowywany powinien być maksymalnie miesiąc.

Kawa

Kawa również musi być odpowiednio przechowywana, by nie traciła swoich właściwości i świeżości. Kawa wchłania wilgoć oraz zapachy dlatego należy ja przechowywać w odpowiednich warunkach, najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiku. Kawa nie powinna być także wystawiana na działanie promieni słonecznych.

Mąka

Mąką teoretycznie może być przechowywana w dobrych warunkach nawet przez 10 lat, można więc powiedzieć, że to propozycja, która jest produktem wytrzymałym. Natomiast jeśli mąka będzie źle przechowywana to tak naprawdę będą się tam rozwijać grzyby pleśniowe i pojawić się mogą insekty. Najlepsza temperatura do przechowywania mąki 15 stopni.

Przyprawy

W przypadku przypraw również nie można liczyć na to, że będą to produkty trwałe. Przyprawy, które można wykorzystywać przez lata to jedynie wanilina, która jest wieczna, natomiast inne przyprawy po kilku miesiącach tracą swoje właściwości, nie ma doskonałego zapachu, nie można liczyć na ich aromat i smak.