Najnowsze artykuły

Kolorowe sajgonki w wersji wegetariańskiej

Kolorowe sajgonki w wersji wegetariańskiej Chociaż tradycyjnie sajgonki kojarzą się z mięsnym farszem, coraz popularniejsze stają się sajgonki w wersji...

Czytaj Więcej

Ser bez mleka?

"Wegański ser" od dawna jest na ustach wszystkich, ale nie każdy wie, skąd pochodzi, jak powstaje i do czego się nadaje.  Sery wegańskie są w 100% wolne od zwierząt i produkowane z białek roślinnych. Białko to można uzyskać z soi, orzechów, olejów roślinnych, takich jak olej kokosowy i olej palmowy. Można też znaleźć sery z agaru, tapioki, grochu i arrorutu. Sery roślinne przeszły bardzo długą drogę od momentu powstania do ich komercjalizacji. Jego współczesna forma ledwie przypomina swoich wczesnych przodków. Od swoich skromnych początków z gumowatą, suchą teksturą i łagodnym, nudnym smakiem do obecnej aromatycznej i miękkiej, topiącej się konsystencji, wegański ser stoi teraz na równi ze swoimi nabiałowymi odpowiednikami.

Pojawiło się wcześniej niż myślisz

Wegański ser uważany jest za innowacyjny i przełomowy produkt, ale jeden z najwcześniejszych serów bez nabiału pochodzi z XVI wieku. Zgodnie z przewodnikiem History of Fermented Tofu, wegański ser po raz pierwszy pojawił się jako sfermentowane tofu w Azji. Sfermentowane tofu jest popularną przyprawą w kuchni wschodnioazjatyckiej. Przepis na tofu nie jest skomplikowany: ziarna soi, sól, wino ryżowe i ocet lub olej sezamowy. Powstała masa jest konserwowana w bloki przypominające ser. W XIX wieku tofu zadebiutowało w Stanach Zjednoczonych jako "produkt serowy bez nabiału". Kilka lat później produkt pojawił się we Francji, gdzie oficjalnie pojawiła się nazwa: "fromage de soja", co w tłumaczeniu oznacza "ser sojowy". Po kilku latach tofu zaczęto nazywać "sfermentowanym serem". Obecnie każdego dnia do tofu dodawane są coraz to nowsze sery roślinne. Według The Good Food Institut, sprzedaż roślinnych alternatyw dla produktów mlecznych wzrosła o 31% w ciągu ostatnich dwóch lat, osiągając poziom 4,5 miliarda dolarów.

Jak powstaje wegański ser?

Kiedy współcześni wegańscy serowarzy po raz pierwszy zaczęli tworzyć sery na bazie roślin, ich celem było stworzenie sera podobnego do tradycyjnego, który smakowałby jak ser mleczny i rozpływał się na gorących tostach. Wegański ser powstaje w procesie, który ma podobne etapy do tradycyjnego wytwarzania sera. Białka roślinne są oddzielane przy użyciu bakterii. Następnie dodaje się oleje i zagęszczacze, aby nadać serowej konsystencji. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych serów, kolejną ważną rzeczą potrzebną do przygotowania pysznego wegańskiego sera jest czas. Jest to konieczne, aby białko roślinne i bakterie mogły się "wtopić" i nabrać głębszego smaku.

Zauważ różnice

Pierwszą różnicą, jaką zauważysz w przypadku sera bez nabiału, jest to, że większość odmian nie topi się i nie rozpływa. Nie należy więc oczekiwać tych samych doznań od wegańskiego produktu w pizzy i kanapce na ciepło. Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie marki są inne i jest ich ogromna różnorodność. Dlatego po wypróbowaniu jednej marki, która nie ma smaku, jakiego oczekujesz, nie rezygnuj z poznawania innych. Wegańscy serowarzy wciąż wymyślają nowe procesy, które upodabniają te sery do serów tradycyjnych. Smak wegańskiego sera może być również zupełnie inny od tradycyjnej wersji. W przeciwieństwie do białek zwierzęcych w serach mlecznych, w serach wegańskich nie są one naturalnie związane ze sobą. Powoduje to, że smaki są mniej złożone i niepowtarzalne. Zachęca to producentów serów do opracowywania nowych organicznych smaków i dodawania egzotycznych przypraw, które podkreślają smak produktu, a nawet odróżniają go od nabiału. Sery wegańskie zawierają zazwyczaj mniej tłuszczu, białka i wapnia niż sery konwencjonalne. Producenci jednak radzą sobie z tym, wzbogacając produkt o niezbędne elementy.

Niezaprzeczalna wartość wegańskiego sera polega na zwalczaniu nietolerancji pokarmowych. Osoby z nietolerancją laktozy lub wrażliwością na produkty mleczne mogą pozwolić sobie na spożywanie ulubionych potraw bez uszczerbku na zdrowiu. Ostatnie badania pokazują, że wegański ser jest rzeczywiście korzystny i pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy i chorób układu krążenia. Korzyści płyną z jego składu - składniki w całości pochodzenia roślinnego. Jak już wiemy, wegański ser składa się z kompleksu białek i tłuszczów roślinnych. Oznacza to, że taki ser jest całkowicie wolny od cholesterolu i minimalizuje spożycie tłuszczów trans. Jest to również doskonały wybór dla osób, które muszą ściśle monitorować spożycie sodu lub tłuszczów nasyconych.